Skip to content

Instinct natural

August 5, 2009

primal-instinctEram aseara cu baietii si stateam in fata unei scari de bloc. Cu o seara inainte tocmai ii certase pe unii dintre ei o femeie care statea la parter. Cauza: galagia! Ieri ne-am strans mai multi in fata geamului ei, sperand ca nu ajungem sa vorbim asa tare incat sa o mai deranjam.

Evident, am sperat prost. Pentru ca am ajuns sa vorbim despre sistemul legislativ in legatura cu religia si despre instinctul uman, natural. Spuneam ca religia are un rol foarte important pentru omenire. Religia ne-a educat, ne-a ordonat. Datorita religiei am invatat ce inseamna sa ai principii morale si etice. Desigur, pasnica discutie s-a transformat intr-o cearta si in niste tonuri de soprana care rasunau in tot cartierul. Pentru ca unii spuneau ca principiile morale si etice nu le ai de la religie, ci de la sistemul legislativ.

Eu sunt 100% sigur ca primul sistem legislativ a primit o foarte mare influenta de la legile nescrise a vreunei religii. Totul pornise de la ideea ca omul, fara religie, ar fi un animal, ar putea da in cap cu bata oricui, fara sa-i pese, ba chiar s-ar putea sa-i placa.

Si cum sa fie o discutie pasnica daca sunt si oameni CONTRA ceea ce vorbesc eu? (nu stiu cum se poate asta…e inacceptabil, oricum) „N-as putea, domne’, sa omor pe nimeni. E vorba de principii etice!”, zicea unul dintre ei, n-am sa-i dau numele. (Vezi, Vlade? Sa zici mersi ca nu ti-am dat numele.)

Iar eu incercam sa-i explic.”Ce principii etice ai mai avea tu, ma, daca nu ar fi fost religia?”

„De la sistemul legislativ ma. Nu e chestia ca mi-e frica de Dumnezeu daca omor pe careva, mi-e frica de puscarie!”

„Frate, iti garantez ca nu exista sistemul asta legislativ daca nu era religia!”

„Ce treaba are religia cu asta, ma? Asa te nasti! Cu principii morale si etice!”

„Cum sa te nasti cu principii, ma? Principiile le dobandesti pe parcurs, in urma invataturilor pe care le primesti.”

Am incercat apoi sa-i explic ca, desi erau stabilite niste legi si pe timpul romanilor, aia dadeau in cap oricui se uita ciudat la ei, de multe ori chiar degeaba, fara motiv. Majoritatea erau homosexuali si tratau femeia ca pe o carpa. Toate astea pentru ca religia lor le permitea. Asta pana au ajuns la crestinism, cand s-au implementat niste legi care nu le mai permitea sa faca ce vor. De fapt, de aici a pornit si intrebarea: „Daca n-ar fi existat religia, prin urmare, daca n-ar fi existat sistemul legislativ, am fi fost in stare sa ucidem cu sange rece pe cine ne enerveaza catusi de putin? Eu zic ca da, avand in vedere ca nu au trecut foarte multi ani de cand a avut loc Holocaustul, intr-o vreme cu o civilizatie puternic industrializata, cu un sistem legislativ puternic. Cred ca si atunci, instinctul natural, de animal, si-a spus cuvantul…

„Ba, terminati cu discutia asta ca iar a iesit tanti de la parter la geam! Hai la „Scoala 2″ sa bem o bere!” zise Vlad cineva…(bine ca nu ti-am dat numele)

„Hai!”

Si dusi am fost…

10 comentarii leave one →
 1. August 5, 2009 12:24 pm

  Cel mai prost articol de pe blog, pana acum. Nu are rost sa argumentez, o sa te prinzi singur daca il mai citesti o data.

 2. Dinte permalink
  August 5, 2009 1:15 pm

  e bine ca nu i-ai spus numele ca daca i-l spuneai … oricum nu te omora k are principii etice :>

 3. August 5, 2009 1:19 pm

  Foarte tare 🙂 Suntem niste „golani intelectuali” ;))

 4. August 5, 2009 1:47 pm

  frate… era pe-acolo vreuna pe care incercai sa o agati de ai deschis subiectul cu religia? (pour les connaisseurs) =))

 5. August 5, 2009 1:51 pm

  @ vladonne: culmea…nu era niciuna!:)) dar la noi astea sunt subiecte de discutat, ma! am filosofat destul pe astea!:D SI na…nu vorbeam chiar de religie acuma… se punea intrebarea daca ai avea tupeu sa omori pe careva…mai ales daca nu ar mai exista chestiile de care in mod normal ti-ar fi frica (Dumnezeu sau bulau/puscarie)

 6. Tanaku permalink*
  August 5, 2009 2:07 pm

  @Leggo: nu..nu inteleg de ce:)

 7. RaZi permalink
  August 5, 2009 2:22 pm

  ts..coaie..esti praf..n-ai inteles nimic inseamna din ce-am vbit aseara..:)) aduci nijte argumente false bazate p amintirile tale deteriorate :))..da nu mai intru iar n subiect ca mi-e prea sila..da ma..io’s vlad..si c PULA mea? :))

 8. domnisoara mea permalink
  August 6, 2009 7:09 am

  @vladonne =)) =)) :*

 9. domnisoara mea permalink
  August 6, 2009 7:20 am

  chiar daca eu cred in Dumnezeu, tot eu cred ca religia e un sistem, dar nu cred ca are rost sa-ti mai bati burita cu acest subiect…si mare dreptate mai are leggo 😛

 10. August 6, 2009 10:41 am

  Ai dreptate. Daca nu era religia, Leggo nu era educat si venea si iti baga maceta in spinare ca nu i-a placut articolul. Cred :-S

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: